Net ingilizce’de Ağ demektir. Yani bildiğimiz örümcek ağı. İnternet ise karşılıklı olarak birbirine bağlı ağlar demektir. İnternet aslında Inter Connected Net Works ‘den kısaltılarak Internet adını almıştır. Yani birbirine bağlanmış bilgisayarlardan bahseder. Bu bağlantılar eskiden telefon hatları ile yapılırken sonra fiber hatlarla yapılmaya başlandı. Aslında günümüzde kullanılan en yaygın ağ türü ise Wifi ve 4G / 5G bağlantılardır. İnternetin kullanıma başlanması 1966’daki ARPANET ile olduğu söylense de ilk bilgisayar bağlama denemesi bundan 3 yıl önce MIT’de gerçekleştirilmiştir. Kelime olarak internet ise ilk defa 1985 yılında kullanılmıştır.
Internet bağlantı protokolü (TCP/IP) Transmission Control Protocol yani geçiş kontrolü protokolü ise ilk defa 1983 yılında Amerika’da tanımlanmıştır. Günümüzde de kullanılan bu protokol verilerin nasıl göndrileceğini ve nasıl kontrol edileceğini tanımlar. Bu protokol hakkında daha detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Internet malesef 1993 yılına kadar halk tarafından kullanılamadı. Bu kullanımın temeli ise CERN’de 1989 yılında HTML (Hyper Text Markup Language) Üstün Metin İşaretleme Dili ‘nin geliştirilmesiyle atıldı ve WWW (World Wide Web) Dünya Çapında Ağ sistemi kurulmuş oldu.
İnternete bağlanmanın protokolü olan TCP/IP protokolü gibi internet sayfalarına bağlanmanın protokolü de HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) Üstün Metin Gönderilmesi Protokolüdür.
Bu gün hala bir web sitesinin adresini yazarken bilerek veya bilmeyerek başına http://ruzgar.com gibi bağlantı protokolünü belirterek başlarız.
Türkiye’nin ilk internet bağlantısı sanılanın aksine ODTÜ ile değil Ege Üniversitesi aracılığı ile 1987’de olmuştur. Ardından 1993’de ODTÜ ile Türkiye ve Amerika arasında ilk internet bağlantısı gerçekleştirilmiştir.
İnternet devrimini ise WEB2.0 ile yapmıştır. İlk defa 1999 yılında kullanılan WEB2.0 kelimesi 2004 yılında WEB2.0 konferansında sunulmuştur. Bir çok alt başlıktan oluşan tanım basitçe tüm internet kullanıcıların sadece okuyucu değil yazar ve paylaşımcı olmasını sağlayan gereçlerin yayılması ve geliştirilmesi mantığıyla kurulmasıdır. Eskiden sabit ve değiştirilemez olan HTML kodları artık etklileşimli ve izin verilen herkes tarafından kolayca değiştirilen PHP, ASP, SQL gibi dillere ve WikiPedia, Facebook gibi sosyal medya ortamlarına bırakmıştır.
Esas WEB2.0 sayesinde bilgi paylaşım ve gelişmede bir patlama yaşanmıştır.