Yazılım, bilgisayarda, mobil cihazlarda veya herhangi bir elektronik alette bulunan donanımların ne zaman ne yapacağını söyleyen ve ikili sistemde yazılmış olan kodlardır. WordPress, Whatsapp, Facebook, Instagram vs hepsi birer yazılımdır.
Yazımlar genelde bir veya benzer bir kaç konulardaki uygulamaları yapmak amacıyla kullanılır. Örneğin whatsapp yazılımın amacı, ses, görüntü ve mesaj iletilmesidir. SAP programının amacı kurumsal firmalarda ürün ağacı hazırlanması, stok yönetimi yapılması, faturalama ve sipariş oluşturma gibi ticari uygulamalar üzerine yazılmıştır. Microsoftun Office uygulaması mail alma gönderme, toplantı ayarlama, hesap yapma, yazı yazma ve sunum hazırlama üzerine uzmanlaşmışken notepad uygulaması sadece yazı yazmak, değiştirmek ve silmek amacıyla oluşturulmuştur. NotePad uygulamasının göze daha güzel gelen ve daha işlevli versiyonu ise Word uygulamasıdır.
İlk yazılım dilleri ikili programlama dilinde veya basic, fortran ve cobol gibi basit seviyeli dillerle yapılmaktaydı. Günümüzde ise C, C++, C#, Java, Delphi, JavaScript, Ruby gibi diller kullanılmaktadır. Son yılların en populer programlama dili ise Python’dur. Özellikle 5. bilgisayar döneminde yaygınlaşan yapay zeka, nöral ağlar ve derin öğrenme uygulamalarında Python sıklıkla kullanılmaktadır.
Uygulamalar Masaüstü, Mobil ve Web ( Bulut) uygulamaları olarak 3’e ayrılır. Masaüstü uygulamalar ilk geliştirilen uygulamalardır. Bilgisayarlarda çalışır. Geliştirme maliyeti yüksektir ve performansları çalıştırıldığı bilgisayarın özelliklerine bağlıdır. Mobil uygulamalar genelde dokunma ve hareket ettirme mantığıyla çalışan masaüstü uygulamalara göre daha basit tasarlanmış uygulamalardır. Web uygulamaları internet üzerinden çalışan, donanıma genelde bağlı olmayan ve her yerden kolayca erişilebililen uygulamalardır. Bulut uygulamaları ise özellikle 2015’den sonra Mobil uygulamalarla birlikte yaygınlaşmaya başlamıştır. İnternete erişebilen tüm cihazlarla kullanılabilme mantığıyla üretilen bulut uygulamaların maliyet ve hız gibi bir çok avantajı vardır.
Bulut uygulamalar o kadar gelişmiştir ki Oyun oynamak gibi çok güçlü ve maliyetli bilgisayar donanımı gerektiren yazılımların internet üzerinden sanal sunuculara kurulan sanal bilgisayarlar ile aynanabilmesi sağlanmıştır. Nvidia firmasının öncülüğünde kurulan gameplus.com.tr uygulaması bu duruma çok güzel bir örnektir. Henüz 4K özelliği desteklemese de gayet akıcı bir şekilde ve FullHD olarak bir çok oyun uzaktan bağlantı ile telefon, tablet veya bilgisayarlarda oynanabilmektedir.
Bu sistemler aylık kiralama mantığıyla çalışmaktadır ve bilgisayarınızın eskimesi, bozulması, donması, virüs girmesi riskleriyse barındırmamaktadır.
Yazılımlar ilk zamanlarda paket olarak tek seferlik satılmaktaydı. Günümüzde ise genelde yıllık anlaşmalı ve aylık ödemeli kiralamalar şeklinde yazılım satışları yapılmaktadır. Bu durumda korsan kullanımı engellerken düşük yatırım maliyetleriyle birlikte girişimcilerin ve son kullanıcıların yüzünü güldümektedir.
Yazılım İhtiyaçları ve Uygulama Örnekleri:
Microsoft Excel: Kayıt tutma, veri analiz etme, içerik değiştirme, grafik çizme, özet tablo hazırlama, matematiksek ve istatistiksel hesaplamalar gibi bir çok ticari uygulamada kullanılmaktadır. Pivot oluşturma ve dikey arama gibi özellikleri Ofislerde çoğu zaman hayat kurtarmaktadır.
Excel ve özellikleri okadar gelişmiştir ki çoğu görsel dahi aşağıda gözüktüğü gibi Excel’de kolayca hazırlanabilmektedir.
Microsoft One Note : Bulut alt yapısıyla çalışan hızlı not alma ve ortak çalışma uygulamasıdır. Telefondan bilgisayardan veya internete bağlanıp oturum açabileceğiniz her ortamdan erişebilirsiniz. Ekiplerle birlikte ortak notlar alıp konuları birlikte takip edebiliriniz. Toplantı protokolleri, katılımcı listesi, görev atama ve takibi gibi gelişmiş özellikleri olan One Note dosya yükleme özelliği sayesinde de adete Ticari Paylaşım platformu olmuştur. İlk bir kaç saat kullanımdaki acemiliği attıktan sonra One Note Olmazsa olmazınız olacaktır.
Microsoft Teams : Microsoft’un MSN ve Skype ‘dan sonra geliştirdiği Modern Toplantı ve Mesajlaşma platformudur. Teams üzerinden çalışma grupları oluşturup tüm grup üyelerine anlık döküman gönderebilir soru yazabilir veya cevaplayabilirsiniz. Teams son 2 yılda geliştirilmiş ve ofis uygulamalarının olmazsa olmazı haline gelmiştir.
Microsoft Outlook: Mail alma, mail gönderme, toplantı oluşturma ve hatırlatmalarla birlikte takvim yönetimi konusunda eşsiz bir ofis yazılımıdır.
Adobe Acrobat Reader: Adobe firmasının ürettiği ve sıkıştırma teknikleri sayesinde dosya boyutlarını küçültüp kalitesi düşmeyen vektörel içeriklere izin veren bir yazılımdır. Dijital imzalama desteği sayesinde fabrikalar arası günler süren formlar, mail ortamında paylaşım ve dijital imza ile kısa sürede tamamlanabilir hale gelmiştir.
Kaspersky : Daha çok küçük ölçekli firmalarda ve kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir virüs tarayıcı, koruyucu, VPN ve güvenlik duvarıdır. İnternette bazen bir kaynak ararken kendinizi virüs , trojan içeren sitelerde bulabilirsiniz ve bu gibi durumlarda antivirüs programları sizin farkedemeyeceğiniz tehlikeleri durdurarak bilgisayarınızın çökmesine, verinizin çalınmasına veya kullanılamaz hale gelmesine engel olmaktadır.
ScreenPresso : Anlık görüntü ve video kaydetmenize ve onu işlemenize yarayan ve PrtScn tuşuyla kolayca çalışabilen isviçre çakısı gibi bir programdır.
SublimeText : Hızlı ve çok kabliyetli bir Yazı editörüdür. Arama kısmı çok verimli çalışmaktadır. Binlerce dosyayı sürükle bırak ile tıklayarak binlerce dosya içerisindeki milyonlarca kod arasonda aradığınız kelimeleri bulabilirsiniz. Ücretli versiyonu 99USD’ye satılan programa Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 1 kişisel lisansla programı 3 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Yazılım kişisel olarak ücretsiz olarak da kullanılabilmektedir. Daha fazla detay için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
PuTTY : Sunucuya bağlanma amacıyla kullandığım yetenekli ve basit bir arayüz programıdır.